Lundsbrua – Samsen

Skjermdump fra Norgeskart med .gpx-spor inntegnet. Trykk på bildet for større versjon. Se også ruten tegnet inn på Google-kart med interessepunkter: http://kristiansand.kyststi.no/

Start: Kvadraturen skolesenter (busstopp), Lundsbrua på kvadratursiden.

Store deler av denne etappen er mye brukt, og det er jo ikke så unaturlig. Langs vannet i Kvadraturen er det brukt mye penger på tilrettelegging for allmennheten, og Odderøya er byens friluftsperle.

Fra Lundsbrua går du ned en trapp til bredden av Otra. Her går det gangvei hele veien rundt Tangen og bort til Bystranda. Følg stranda og ut på betongbrygge på vestsiden. Heretter helt ut og tilbake på brygge. Så følger du gangsti nærmest mulig vannet til neste brygge. Her sneier du innom og finner et nytt område med plen og benker. Videre langs strandpromenaden kan du fortsette på gangsti mellom strandpromenaden og vannet, forbi Portalen og Christiansholm festing helt bort til gjestebrygga og Seilforeningen. Her går du ytterst til de to båtene, før du går tilbake på andre siden. Følg vannkanten bort til Sjøhuset, og gå bak dette før du følger vannkanten videre bort til bru over til Odderøya.

Christianholm festning i Tresse. Foto: Lars Verket (mars 2020)

Hvis du synes denne traséen ble vel lang, så har du helt rett i det. Denne uoffisielle kyststien synes det er gøy å bevege seg nærmest mulig vannet, og er ikke så opptatt av at det skal være kortest/raskest mulig. Faktisk er ikke dette forslaget innom strandpromenaden en eneste gang – selv om den noen steder går bare et par meter ifra.

På andre siden av broa ut til Odderøya holder du til venstre ned bakken og bortover til Nodeviga. Følg brygge rundt monument og inn til Kristiansand Kajakklubb. Her går du til venstre inn på et lite friområde med bademulighet, og går så på en sti bak klubbhuset ut på grusvei. Følg denne grusveien til endes. Her er det flotte svaberg og bademuligheter til venstre og lenger ut. Skrå ned til høyre foran karantenemur, og gå på steiner rundt denne i vannkanten, før du følger den tilbake til stranda. På andre siden av stranda er det også lagt ut steiner du kan gå på langs vannet. Følg disse bort til en liten knaus, og gå opp en skråning til grusvei.

Monumentet i Nodeviga sett fra kajakk. De uoff. kyststien runder dette minnesmerket. Foto: Lars Verket

NB: Når det er glatt/is egner disse steinene seg i vannet ikke så bra. Da kan du korte inn ved å gå igjennom åpningen i karantenemuren, og så følge grusvei fra parkeringsplass (se spor i kart).

Følg grusveien bort til idrettsplassen som du følger i ytterkant mot vannet. I enden av denne klyver du inn på en sti i skogen. Følg denne bort til den asfalterte veien ned til kolerakirkegården. Underveis passerer du en gapahuk på høyre side. Hvis du vil bade finner du nå flott strand nede til venstre. Fra stranda er det også mulighet til å gå opp til to utsiktspunkter/kanonstillinger.

Dette kyststiforslaget krysser den asfalterte veien, og følger si videre over en åpen slette og opp en trapp. Herfra er det tydelig sti sydover. Etter å ha passert et par tunnelåpninger tar du 90 grader høyre i stedet for å gå ut til kanonstilling på halvøy. Du går så ned en betongtrapp ned til en pistolskytebane (nedlagt), og kommer inn på asfaltvei et lite stykke. Denne går over i grusvei, og du følger denne til caféen som Odderøyas venner driver hver søndag. Her kan du ta en velfortjent hvil og nyte utsikten utover Kristiansandsfjorden. Både før og etter caféen finner du toalett.

Så fortsetter grusveien opp det som kalles Viljesbakken. Denne går helt til toppen av øya (92 moh), men den uoff. kyststien tar av rett før det blir sti, og følger steinsatt sti til venstre. Følg denne vestover til du kommer til en trapp nedover mot vannet. Fra toppen av trappa har du fin utsikt mot Odderøya fyr, og du følger sti bort til fyret. Her er det også fint med en pause, og hele området rundt bygningene er friområde. Faktisk eies også fyret av det offentlige.

Odderøya fyr sett fra toppen av trappa i ruskevær romjula 2020. Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket

Herfra følger du bratt grusvei opp til P-plass. Fra denne går du til venstre inn på fine friområder med flere kanonstillinger. I enden av disse går du ned en trapp, og følger sti gjennom skogen til Peisestuetomta bak Kanalbyen. Her passeres en ballbinge på venstre hånd, og du går nesten ut på Odderøyaveien. Ta til venstre foran hus, og ned bakke til hovedveien inn til Odderøya. Herfra er det sykkelsti ned til Sjølystveien. Følg denne sydover så langt du kan. Dette er et bygningsområde, så trasévalget endres raskt her.

Gå så igjennom bygningsmassen i Kanalbyen til du kommer ut til sjøkanten. Så følger du brygger nordover forbi Kanalbyen, kunstsiloen og Kilden (kulturhuset i byen). Gå under første bru, og over den neste. Nå er du på Fiskebrygga med flere restauranter og isutsalg. Fortsett å følge bryggekanten helt ytterst i Vestre havn. Her er det en benk og flott utsikt mot Kilden og Kanalbyen:

Panoramautsikt ytterst i Vestre havn mot Kilden, Kunstsilo og Kanalbyen på Odderøya. Trykk på bildet for større versjon. Her er det mye byggeaktivitet på Kunstsilo, og dette bildet er tatt 31.1.21.
Foto: Lars Verket

Herfra er det et transporttrekk bort til Samsen. Følg asfaltvei langs containerhavn og inn i Havnegata. Så følger du denne forbi fergeterminaler på venstre og jernbanestasjon/spor på høyre. Ved Vesterveien følger du sykkelsti sørover, og kommer opp til busstoppet Bellevue.

Det er selvsagt mulig å ta buss mange steder underveis fra Fiskebrygga til Samsen, men for å få streken til å bli sammenhengende fra Varoddbrua til tunnel ut til Flekkerøy, så må dette strekket med.

Lengde: Ca 10 km

Forbedringspunkter/utforskning

  • Det alt vesentligste av denne strekningen er godt tilrettelagt for å gå. En liten del av Havnegata har ingen veiskulder, og her er det ikke morsomt å gå.
  • Strekningen forbi Kanalbyen er i stadig endring, så her vil det komme nye traseer etterhvert.
  • Det er vedtatt å byge bro fra AQ og ut til den halvøya i Langfeldt. Vi oppdaterer sporet med uoff. kyststi når den er på plass.