Kroodden – Romsviga

Skjermdump fra Norgeskart med .gpx-spor inntegnet. Trykk på bildet for større versjon. Se også ruten tegnet inn på Google-kart med interessepunkter: http://kristiansand.kyststi.no/

Start: Kroodden (Busstopp)

Denne etappen er det nok ikke mange som har gått. Sandvigsdalsfjorden inn til Holskogen deler området i to, og det er en laaang vei rundt fjorden, selv om det er kort vei (over vannet) fra Torsteinsneset til Romsviga. På den positive siden går denne etappen nesten utelukkende på skogsstier, og du er innom flere fine utsiktspunkter underveis.

Fra busstoppet på Kroodden er det noen hundre meter på asfalt før du kan ta av på sti ned til Gunnersnesbukta. Rett ovenfor P-plass, og litt før grusveien. Etter å ha gått litt på svabergene kommer vi inn på grusveien og følger denne.

GUNNERSNESBUKTA: Da vi gikk forbi var det en fisker som hadde overnattet i telt i denne vakre bukta.
Foto: Lars Verket (2021)

Ved Kålandsbukt i Fosseviga er det skiltet til et lite friområde. Dette virket ganske privat våren 2021, men det står en benk/bord her. Brygga som var nedenfor var det både båt/kajakk på, så hva som er friområde her er litt uklart (se bunnen av siden).

Ta av grusvei litt før denne slutter for å få mer sti. Dette er den gamle stien, og går bak noen hytter. Etterhvert passeres flere hytter på vei utover. Når stien dreier sydover har vi valgt å følge stien frem til skilt fra IK Våg. Her har vi gått av for å følge gammel sti over et kulturlandskap. Det blir ikke lenger holdt i hevd, og er dermed klassifisert som utmark. Vi skjønner at det har vært en konflikt her, og vårt poeng er å vise at det er fri ferdsel i utmark. IK Våg sin sti (som er gjort i samråd med grunneier) er merket, og vi kommer etterhvert inn på den igjen.

Vi nærmer oss bebyggelsen på Torsteinsneset. Den kan du velge å gå forbi, men vi har fulgt blåmerket sti over innmark og ut på Torsteinsneset. Her er det merket en liten rundløype oppom et utsiktspunkt. Vi har valgt ut utvide denne kraftig vestover. Helt i vest er det flotte jettegryter, og nydelige svaberg å spise lunsj på. For å få en rundløype kan du gå inn i skogen på vei tilbake. Her er det spor av stier (som det var felt trær over/lagt greiner i). Hold god avstand til hyttene, og bruk blåmerket sti gjennom innmark på vei tilbake til utgangspunktet.

TORSTEINSNESET: Her finner du en blåmerket liten sløyfe. På bildet ser du sørover mot Tjamsøya.
Foto: Lars Verket (2021)

Herfra følges godt merket sti nordover. I begynnelsen er den skiltet med rosa(!), men går etterhvert over i blå. Følg med på sporet. Småkupert, og så opp til Ravneheia. Her kan du også ta av litt før for å slippe å gå oppom toppunktet på Ravneheia, men for en utsikt du går glipp av da!

Så kommer du etterhvert ned på Langenesvegen, og bare krysser den. Gå en runde i et gammelt beitelandskap før du kommer ut på ny asfaltvei (med mye mindre trafikk). Denne følger du noen hundre meter vestover før du tar av til venstre.

Her fant vi en mer eller mindre tydelig sti sydvestover. Denne står ikke på noe kart, og er litt utydelig noen steder. Her hadde det vært fint med litt nennsom merking. Så følger litt vei mot sydøst, før vi tar inn på sti og starter på stigningen opp til Skarkeheia. Herfra er det god sti videre til Svensheia (114 moh)

SVENSHEIA: Utsikt fra Svensheia – antagelig den uoff. kyststiens høyeste punkt.

Svensheia er synlig fra mange steder langs kyststien lenger øst, så det kan være fint med en pust i bakken og et tilbakeblikk. Dette er også det høyeste punktet du har vært innom på denne uoffisielle kyststien.

Herfra er det grusvei nedover mot Langenesvegen, men du kan ta av sti for å komme mer direkte ned. Vel nede kan du gå på utsiden av autovern bort til parallell veg, og så følge denne. Etter busstoppet går du tilbake langs Langenesveien, og da er det ikke mange meterne bort til Romsviga.

Lengde: Ca 19 km

Stopp: Romsviga (busstopp, men dårlig med busser i helgene. I helgene må du gå frem til Langenes snuplass litt lenger vest.)

Forbedringspunkter/utforskning

  • «Privat» friområde. Når du kommer ned til vannet i Fosseviga første gangen er det skiltet til Friområde. Når du kommer over kollen er det en benk, og så er det en brygge med båt/kajakker. Hvis denne er offentlig, så bør den definitivt skiltes bedre. Området oppfattes som privat. Slik så det ut da vi var innom 1. mai 2021.
  • Ny/gammel sti. IK Våg har satt opp skilt der de i samarbeid med grunneier anbefaler å gå ny sti på vei mot Torsteinsneset. Vi har tegnet inn både gammel og ny sti. Begge går i utmark, og har litt forskjellige kvaliteter.
  • Skilt før Torsteinsneset. Her står det at man skal følge blåmerket sti over innmark før Torsteinsneset, og det er helt på sin plass. Veldig fint at dette er blitt skiltet. Men, når du er over innmark og inne på Torsteinsneset er det fri ferdsel OGSÅ utenom den blåmerkede stien. Våren 2021 var det gjort litt skogrydding i dette området, og trær var lagt i stier for å hindre bruk.
  • Helt i øst på Torsteinsneset er det et par hytter, men en bro ytterst i syd på svabergene ville åpnet dette området opp for ferdsel.
  • Stinettet på østsiden av Sandvigdalsfjorden er godt merket. På vestsiden er den uoff. kyststien innom noen stier som ikke er merket på noen kart, og gjør at en kan gå mer direkte sydover mot Romsviga. Noen av disse stiene er utydelige, og merking hadde helt klart hevet kvaliteten. Men, følg det digitale sporet! Stort sett er det godt merket på vestsiden også.
  • Den siste strekningen ut til Romsviga går på vei, men det er mulig å gå utenfor autovern og på en parallell vei det meste av tiden. Langenesvegen er beryktet, og vi kommer tilbake til den i neste etappe fra Romsviga til Høllen.