Bragdøya og Langøya

Skjermdump fra Norgeskart med .gpx-spor inntegnet. Trykk på bildet for større versjon. Se også ruten tegnet inn på Google-kart med interessepunkter: http://kristiansand.kyststi.no/

Start: Ferge fra Lumber (Rutetidene til Bragdøyabåten og MS Bragdøya)
Nærmest busstopp Lumberkrysset

Bragdøya Kystlag og en friluftsbarnehage gjør at det er daglige fergeavganger til Bragdøya. For noen år siden ble det bygget bro over til Langøya, og dermed har det blitt mulighet til å lage en uoffisiell kyststi på over 7 km! De to øyene har svært få hytter og lite bebyggelse. Her er skog og svaberg som er tilgjengelig for allmennheten. Øya har allerede to merkede tursløyfer, hovedsaklig merket med blått. Dette uoffisielle forslaget til kyststi benytter dette en god del, men der det er fine svaberg å gå langs – så benytter vi disse. Dermed er det mulighet til å korte inn litt, og fremdeles få en rundløype på begge øyene. Løypekart finner du hos Bragdøya Kystlag.

Hvert år arrangerer Bragdøya Kystlag «Kystens dag», og da er det folksomt på Bradøya. Søylebukta har fått masse fin sand, og burde fått nytt navn i kartet. Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket (2013)

Øyene utgjør et fantastisk friområde for byens innbyggere. På dager med store arrangementer kryr det av folk i bukta hos Bragdøya Kystlag der ferga legger til. Her finner du café, toaletter og sandstrand. Innover på øya møter du mindre og mindre mennesker. Her kan du finne ditt eget svaberg, eller to trær til å henge hengekøyen din i. Her er det også mange steder som egner seg for telt.

Vi har startet den uoffisielle kyststien ved å gå rundt badebukta, og så følge blåmerket sti. På nordsiden skrår vi ned til vannet ved lagerbygning, og følger sti bort til brua over til Langøya. Her er det blåmerket litt oppover til venstre og gjennom skogen. Så kommer du ut på svaberg, og vi har fulgt disse på hele nordsiden av Langøya. Her er det mange fine svaberg. Helt i øst ligger Ragnhildsholmen, og hvis det ikke er veldig høyvann kommer du tørrskodd over til denne. En runde rundt her er en opplevelse. I den lille bukta mot øst er du ofte helt alene. Så fortsetter vi på svaberg, og kommer igjen inn på blåmerket sti. Denne følger vi gjennom skogen tilbake til broen over til Bragdøya. Rett ved broa ligger hytta til Kristiasand Kajakklubb.

Herfra følges blå løype på Bragdøya til den møter vannet. Her tar vi av og følger svabergene bort til Badebukta. I dette området er det utrolig mange fine plasser for hengekøye og tretelt, og i badebukta er det toalett og fin strand/svaberg. Fra Badebukta fortsetter vi på blå sti, og etterhvert over på rød. Denne følger vi frem til Kongshavn. Her er det fin gresslette med toalett og brygge for båter.

Rett øst for Kongshavn er det en kolle med flere gode hengekøyeplasser. Her har du fantastisk utsikt til Grønningen og Oksøy fyr. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2021)

Ferden fortsetter i blå løype til den kommer ned til vannet helt innerst i bukta. Her tar vi av utover langs svabergene, og følger disse helt rundt til Paradisbukta. Litt småkupert, og spennende med den lille holmen helt ytterst som du også kan runde. Hvis du synes dette ikke er nødvendig kan du også følge den blå stien til Paradisbukta. Her er det badeplass, svaberg og toalett.

Herfra følges blå sti tilbake til utgangspunktet ved Bragdøya Kystlag.

Lengde: Litt over 7 km med alle krumspring. Hvis du vil lage løypa lenger er det også mange fine stier inne på selve Bragdøya.

Forbedringspunkter/utforskning

  • Sti og merking på Langøya er ikke skikkelig innkjørt enda, men på Bragdøya er den tydelig og godt merket hele veien.
  • Mulig utvidelse helt øst på Bragdøytangen som hadde vært gøy å sjekke ut.
  • Også i vest mot Steinsundet er det kanskje mulig å gå enda nærmere vann, men her er det noen hytter. Hyttene på i området er regulert slik at 400m2 er tom, så mulig en kunne fått lagt en kyststi foran noen av hyttene.