Dvergsøya

Uke 25 var vi på Dvergsøya. Hit går det badebåt om sommeren, så vi legger inn øya selv om den er vanskelig tilgjengelig resten av året hvis du ikke har båt. Her er det nemlig mye historie og fin natur. Dessuten kan du overnatte både i telt og hus! Her er siste forslaget til sti rundt øya:

Vaktmesterboligen – stien i kartet passerer i høyre hjørnet av bildet. Café Royal delvis skjult av trær til venstre. Foto: Lars Verket 2023.

Vi startet i Vaktmesterboligen på toppen av bakken ned til Jordbærbua. Forbi denne, og så på grus bort til brygge langs vannet. Når denne tar slutt frem til gresset, og så holde til høyre. Svak sti gjennom nedrast mur og innover i skogen. Etterhvert tar denne av mot venstre, og vi følger slagt opp til Jebsens villa. Ned til tennisbanen (rødt skur), og over denne. Rett etter at det begynner å gå ned mot vannet tar du mot venstre, og følger en fin sti gjennom furuskogen en runde rundt nordsiden av øya tilbake til Jebsens villa.

Grunnmuren etter Jebsens villa nord på øya. Foto: Lars Verket 2023

Så følger du gammel vei ned til det smaleste av øya. Når du kommer gjennom muren holder du helt til høyre langs gresskanten, og følger denne opp til toppenb av gressbakken. Her går stien inn på jordet til høyre (som ikke er så tydelig som plenen til venstre – men hva gjør en ikke for å være noen meter nærmere vannet!), og følger dette til en større slette. Her tar du en passasje over til jordet til venstre, og følger dette videre. Når veien går ned til Vaktmesterboligen holder du høyre helt over øya – nesten ned til vannet. Her runder du nesten 180 gr, og går tilbake mot Vaktmesterboligen. Ta opp til høyre ved Vaktmesterboligen, forbi PST-løa og inn i skogen på skogsvei. Følg denne inn til porten foran Vogts villa. Her går du igjennom porten, og holder til høyre for Vogts villa. Hils pent på de som er på verandaen, og gå ut av porten og ned til vannet. Her holder du svaberg mot venstre, og følger helt ut til tuppen av øya. Du runder først et skilt med at fortøyning ikke anbefales. Rett etter runder du et mindre skilt med «Skjærgårdspark – Kristiansand kommune». Herfra holder du deg på svaberg nær vannet, og husk det kan være glatt. Etterhvert kommer du til brygga til Vogts villa. Gå trapp opp, og ned på andre siden. Hold til høyre på gresset, over litt stein, og så venstre opp til porten. Her får du 20-30 meter felles spor før du tar skogsvei til høyre. Følg denne ned til bukta med brygge, og ta opp bakken til venstre. Da er du tilbake til utgangspunktet, og har tilbakelagt ca 3100 meter!

Hvis det er vått, eller du ikke synes noe om runden helt i syd, så kan du snu ved porten til Vogts villa. Da får du en runde på ca 2500 meter.

Dvergsøya med Vogts villa i forgrunnen.
Her ser du tydelig partiet med svaberg helt syd på øya i forkant.
Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket 2023

Vi satser på å få inn denne oppdateringen i kartet i løpet av de nærmeste ukene.

Dvergsøyas historie

Du finner Dvergsøya rett utenfor Kristiansand sentrum – i Kristiansandsfjorden. Det tar en snau time å padle ut hit fra sentrum. Øya er kanskje mest kjent for å ha huset kronprinsparet. De leide Vogts villa av kommunen i mange år.

Hele øya er nå friområde og eiet av Kristiansand kommune. Det går sau her ute, og kommunen slår mange store gressområder som egner seg for leking og telting. I kajakk er det enklest tilgjengelig i bukten på vestsiden der øya er smalest, eller under bryggeanlegget ved den røde bua på vestsiden. Her kommer du inn i en fin sandbukt. Mer info om Dvergsøya og padling finner du på padleperler.no

På øya har det vært to store villaer: Vogts villa og Jebsens villa. Vogts villa ligger i sør, og eksisterer fortsatt. Jebsens villa ligger i nord, og her er bare grunnmuren tilbake. Den brant ned i 1933, og ble bygget i 1919. Dette har vært skikkelig praktvillaer, og det gikk «vei» mellom den. Faktisk virker det som om Jebsen hadde Kristiansands første T-Ford som gikk mellom villaene! (Muntlig kilde)

Vogts villa – juni 2023. Foto: Lars Verket

Midt på øya ligger det tre hus. Om sommeren har Midt-Agder Friluftsråd café i låven ved Vaktmesterboligen. Her er det ansatte i kommunen som får tilbud om å være en uke, mot at de holder caféen åpen fra 11-18 hver dag. Rett innenfor denne finnes det en innredet låve – Dvergsløa, som PST brukte da kronprinsparet leide Vogts villa. Ved villaen er det også ei vakthytte, og begge dusse vil komme til utleie som del av kystleden. Det er Bragdøya Kystlag som har overtatt disse fra 2023. De er nå under oppussing. Det blir spennende å se hva Vogts villa vil bli brukt til, men her blir det antagelig også overnatting. Fra før har også kystlaget Jordbærbua.

Denne øya er vel verdt et besøk, og i skolens sommerferie er den enkelt tilgjengelig med badebåten. Ta turen da vel!

2 kommentarer til «Dvergsøya»

  1. Hei
    Bragdøya kystlag har som kjent overatt driften av Vogts villa og Dvergsløa. Fra tidligere har vi Jordbærbua.
    Kystlaget kan være interessert i et samarbeid vedr. stier på øya.
    Fint om du tar kontakt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *