Vise .gpx-spor

I og med at det ikke er noen merket kyststi i Kristiansand, så har vi valgt å distribuere enn uoffisiell Kyststi for Kristiansand som et GPS-spor du kan laste inn i kart.

Det aller enkleste er å bruke Google-kartet vi har laget på kristiansand.kyststi.no med stedtjeneste slått på. Da ser du en prikk i kartet hvor du er samtidig som du ser både sporet til den uoffisielle kyststien og interessepunktene.

Litt mer avansert – med mobiltelefon:
Her kan du laste ned .gpx-filen: krs21-2.gpx
(Så overfører du filen til en sky-tjeneste som du har tilgang til på telefonen, eller sender den på e-post til deg selv på telefonen. Dette virker på mobil, men ikke på stasjonær.)

Det er sikkert mange apper på smarttelefonen som kan vise dette sporet i kartet, men vi har plukket ut to som både finnes på iPhone og Android:

GPX-viewer

Når du starter denne appen får du opp denne forsiden (legg merke til den blå prikken over Kristiansand der telefonen er når appen starter):

Skjermdump fra iPhone – 26.4.21

Så velger du alternativet GPX nederst på skjermen, og får opp en ny meny:

Her velger du «Open a file» for å hente inn en .gpx-fil, og kommer da hit:

Her ligger det inne noen spor fra før, men i dette skjermbildet trykker du på + nede til venstre, og får opp følgende meny:

Så kan du bruke Cloud for å hente filen i skyen hvis du har lagret den der. (Hvis du sender den til deg selv på e-post lagres den gjerne i iTunes.)

Da dukker den opp sammen med de andre filene dine, og når du velger den vises den i kartet:

Her har vi zoomet litt inn langs strandpromenaden og Bystranda.

Hvis du trykker nederst til venstre går kartet til dit du befinner deg, og du får opp en blå prikk i kartet – slik som på første bildet.

Da er det bare å bevege seg ut i terrenget på EVENTUR. God tur!

Til slutt: Vi vil oppdatere GPS-filen med ujevne mellomrom ved behov, men da skal vi legge igjen info her. Den første versjonen vil hete Krs21.gpx.
NB: Hvis det skulle oppstå uoverenstemmelser mellom terrenget og sporet i kartet – HUSK – det er alltid terrenget som har rett!

Norgeskart – friluftsliv

Når du starter denne appen kan den se omtrent slik ut:

Her velger du menyvalg nr 2 oppe til høyre (den øverste er forskjellige typer kart). Så kommer du inn i følgende meny:

Denne menyen gjør det jo ganske tydelig at vi har pleid å bruke GPX-viewer, men her velger du altså Rute og strekene til høyre, og da får du opp følgende:

Her er det naturlig nok «Les fra fil» som er riktig alternativ, og Norgeskart – friluftsliv henter filen fra samme sky som GPX-viewer på telefonen din. Du kan altså ikke angi direkte adresse på nett her, men må først lagre den i skyen på telefonen din. En måte å gjøre dette på er å høyreklikke på adressen øverst på siden, og velge «Lagre som». Deretter sender du denne på e-post til deg selv på mobilen, og lagrer den i skyen på mobilen (dette er sånn vi har gjort det på iPhone).

Når du da velger filen Krs21.gpx får du opp denne meldingen:

Sporet er jo en rute, men ser ut til å være satt sammen av 166 stk. (Dette tallet vil endres i forskjellige versjoner!) Vi skal se om ikke det blir mulig å få en litt mer ryddigere utgave etterhvert. Trykk importer, og ruten kommer inn på kartet – slik som her når vi har zoomet inn på Galgebergtangen:

For å komme dit du er – trykker du på den blå sirkelen nede til høyre, og kan da se hvor du selv er i kartet. Så også her: God tur på nye Eventur!

Alternativt 1: Laste ned sporet på toppen av siden ved å høyreklikke og velge «Lagre som». Så sender du denne på vedlegg til deg selv med e-post, og åpner den på mobilen. Da får du opp masse rar tekst, og så bruker du boksen med pil ut til å sende den til enten GPX-viewer eller Norgeskart-appen. (Vi har ikke fått dette til å virke med NaVida enda.)

Alternativt 2: Terrengkarusellen i Kristiansand distribuerer også noen av løpene sine som .gpx-fil, og har laget denne bruksanvisningen.

Til slutt: Vi vil oppdatere GPS-filen med ujevne mellomrom ved behov, men da skal vi legge igjen info her. Den første versjonen vil hete Krs21_1.gpx.
NB: Hvis det skulle oppstå uoverenstemmelser mellom terrenget og sporet i kartet – HUSK – det er alltid terrenget som har rett!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *